0031 6 23 88 58 38
info@terracultura.nl
Terra CulturaTerra Cultura
  • START
  • TUIN SERVICES
    • Tuinontwerp
    • Beplanting
    • Tuinaanleg
    • Tuinonderhoud
  • PROJECTEN
  • IK BEN JAN
  • NIEUWS & TIPS
  • CONTACT

Onderhoud en snoeien van siergras

15 april 2016Flora, Onderhoud, Seizoenenadmin

Onderhoud van siergrassen is niet zo moeilijk. Na het aanplanten een beetje bemesten, het eerste jaar regelmatig water geven en éénmaal per jaar de siergrassen snoeien volstaat bij de meeste siergras soorten. In extreem droge tijden is wat extra water nodig.

 

Siergrassen snoeien

Eenmaal per jaar moeten men de niet groenblijvende siergrassen snoeien. Doe dit met een scherpe knipschaar en werkhandschoenen. Sommige bladeren van siergrassen zijn zeer scherp (zoals Cortederia) en kunnen vervelende wondjes veroorzaken. Er zijn ook andere manieren om siergrassen te snoeien. Wanneer het snoeien van siergrassen gebeuren moet hangt af van het siergrassoort. Sommige soorten kunnen al in juli gesnoeit worden. Snoei niet later dan aan het eind van de winter. De meeste soorten beginnen dan al nieuwe groei te vertonen. Zodra de eerste jonge groene scheuten verschijnen kan men het oude gras snoeien. Bij groenblijvende siergrassen is het voldoende om de verdroogde stengels en enkele lelijke bladeren te verwijderen.

 

Wanneer en hoe siergrassen snoeien

Sommige wintergroene siergrassen zijn na de lange strenge winter licht beschadigd en worden ook licht of geheel gesnoeid. Wanneer men de siergrassen moet snoeien en hoe men het siergras moet snoeien is verschillend per plant.

Geheel snoeien, elk jaar (afstervende siergrassen)
Afstervende siergrassen moet men elk jaar geheel snoeien. Tussen de 5cm en 25 cm boven de grond, afhankelijk van de grootte van de plant. Bijvoorbeeld Miscanthus, Pennisetum, Cortaderia, Molinia, Calamagrostis en Panicum.

Geheel of deels snoeien, indien nodig (wintergroene siergrassen)
Sommige wintergroene siergrassen vertonen na de winter lichte schade en kan men deels of geheel snoeien. Bijvoorbeeld sommige Festuca soorten en Poa Labillardieri.

Niet snoeien (groenblijvende siergrassen)
Deze grassen zijn zelfs na een lange strenge winter nog steeds overwegend groen. Het is alleen nodig enkele beschadigde en lelijke bladeren te verwijderen. Bijvoorbeeld sommige Carex, Festuca, Juncus en Luzula soorten

 

Onderhoud van siergrassen

Vermeerderen
Siergrassen kan je goed vermeerderen door te delen of door het kweken van zaden. Het nadeel van zaaien is dat je begint bij een heel klein plantje. Één keer te droog of te nat, een klein beetje te koud of te warm en al je moeite is voor niets geweest. Bij delen en splitsen van de pollen is de kans veel groter dat de vermeerdering slaagt. Als de plant een jaar of drie is kan de pol in twee of drie delen gesplitst worden. Steek met een scherpe spade, terwijl de pol nog in de grond staat, de plant in twee of drie delen. Hoe groter het deel is wat overblijft, hoe groter de kans op slagen.

Na het planten
Siergrassen gedijen over het algemeen op vele bodemsoorten en hebben daarom niet veel bemesting nodig. Een beetje gedroogde koemest bij het aanplanten van jonge siergrassen is echter niet verkeerd. Hierdoor krijgt de jonge plant een goede start. Het is meestal niet nodig de jonge plant extra water te geven als de plant in de herfst geplant is. Nieuwe aanplantingen in de zomer moet je vochtig houden en zeker niet laten uitdrogen. Geef dan alleen water aan de plantbasis. In de winter willen te jonge en te kleine siergrassen nog wel eens kapot vriezen. Probeer dit te voorkomen door wat bladeren of wat oud snoeimateriaal van andere siergrasssen rond de basis van de plant te leggen.

Bemesten
De meeste grondsoorten bevatten genoeg voedingstoffen voor de grassen. Alleen bij het aanplanten wat bemesting is voor de meeste gras soorten genoeg. Sommige siergrassen houden helemaal niet van een voedzame grond. Calamagrostis Acutiflora, Sorghastrum Nutans en zelfs sommige miscanthussen zijn hier voorbeelden van. Ze krijgen dan veel te veel bladeren en worden minder gekleurd in de herfst. De halmen worden zwakker en dreigen te gaan liggen. Verwen de grassen dus niet te veel. Tenslotte hebt u ze gekocht omdat ze juist makkelijk zijn in onderhoud.

Bestrijden van onkruid
Siergrasplanten groeien beter als ze geen concurentie krijgen van onkruid. In de lente is een paar keer schoffelen voldoende om de éénjarige onkruiden te verwijderen. Pas op voor jonge siergrassen. Soms staan ze midden tussen onkruid die tot dezelfde familie behoren. Het strooien van houtsnippers, schorssnippers of gehakseld snoeimateriaal van andere siergrassen remd de groei van onkruid. Soms groeit er ineens een wilde grassoort in het midden van de siergras. Verwijder het zo snel mogelijk. Als de wilde grassoort te veel doorgegroeit is kunt u alleen nog de siergras doorsteken om zo het onkruid te verwijderen.

 

Bron: Siergras.com

Tags: Bemesten, Beplanting, Grassen, Onkruid, Planten, Siergrassen, Snoeien, Tuinonderhoud

TERRA CULTURA

Zouwendijk 61 • 4231 CB, Meerkerk
06 23 88 58 38
info@terracultura.nl
© 2020 Terra Cultura • Garlic & Ginger